България 23.09.2020 10:38 Снимка: ДНЕС+
Сирене от мляко или мляко с вода - каква попара ядем
Всички знаем, че палмовото масло е една от най – влаганите и най –вредни съставки в храните. Напослдък, все по – често се питаме ядем ли сирене от мляко? Отговорът може да ни дадат само производителите и лабораториите. Дребният потребител, който пазари от магазина, едва ли може на място да различи качественото сирене от имитиращия продукт само по цвета и твърдостта на продукта.
От „Активни потребители“ коментираха, че новият начин за нелоялна търговска практика е влагането не на палмово масло, а на вода. Или с други думи казано, търси се нов начин за постигане на по – ниска производствена цена, за сметка на качеството. Но защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
От организацията са направили проучване за определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. Резултите показват, че от 30 български фирми, 16 мамят с високо съдарбжание на вода. Съгласно БДС в саламуреното сирене трябва да има до 54% вода. Тази стойност не е измислена, а е резултат на продължителен опит в индустрията. Ако се спазва класическата технология в сиренето би трябвало да остава 54% или по-малко вода. Когато продукта не е съобразен с този стандарт, може да се допускат известни отклонения в процеса на производство, като 8% толеранс. При водно съдържание над 70% има драстично отклонение от класическата технология. Или казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!
От Асоциацията вече са изпратили предложение до министерството на земеделието да се добави нов показател в наредбата на имитиращите продукти, който да обозначава и съдържанието на вода. Друг проблем е, че освен водата, върху етикетите на продуктите трябва да бъдат коректно изписани точните съставки и помощни вещества, защото има много хора с алергии и непоносимости. Специалистите съветват по възможност да избягваме промоционалните оферти и да се доверяваме на вече фирми, чиито продукти многократно сме ползвали.
Антония Димитрова
Още по темата
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 11:37 AP: Украинските сили спряха да използват танкове "Abrams" заради уязвимостта им от руски дронове
- 11:36 Варненските криминалисти задържаха двама рецидивисти – наркоразпространители - за пореден път
- 11:28 Говорителка на Държавния департамент подаде оставка, не е съгласна с политиката на САЩ в Газа
- 11:26 Първан Симеонов: В момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект
- 11:19 НАТО поучава Китай: Трябва да спрете да помагате на Русия
- 11:11 Израел обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
- 11:06 Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на ReBonkers
- 10:58 Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал