Сираци още водят дела за загиналите си майки и бащи при експлозията в завод „Миджур“

България 01.10.2022 19:56 Снимка: ДНЕС+

Сираци още водят дела за загиналите си майки и бащи при експлозията в завод „Миджур“

Осем години след трагедията в завод „Миджур“ в село Горни Лом осиротели деца водят дела за загиналите си родители при експлозията.

Павел и Иван и наследниците на загиналата майка Ивана Ангелова продължават с мъката си да търсят отговорност от държавата за нанесени вреди при утлизирането на противопехотни мини като се счита, че е създадена предпоставка за опасно производство , каза Адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. На 14 октомври т.г. е следващото заседание във Видин. Делата са били във Върховен административен съд и са върнати за допълнителна експертиза и разпити за определени обстоятелства. Те са за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота.

Димитър Димитров, баща на загиналия си син Михаил от село Горни Лом възнамерява да заведе дело срещу държавата в Страсбург.

Наследниците на загиналите при взрива в завод "Миджур" претендират държавата да им изплати по 150 000 лева обезщетение, с мотива, че институциите не са спазили редица вътрешни и международни нормативни актове, забраняващи утилизирането на противопехотни мини в България. Видинският окръжен съд вече оправда четиримата обвиняеми за трагедията в Горни Лом.- собственикът на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство.
„Надявам се и според моята професионална и морална представа имам надежда за добър резултат на останалите дела. Мисля, че държавата не може да си позволява да нарушава нормите и да разрешава опасно производство само заради това някой да спечели и забогатее неимоверно“, заяви адвокат Кашъмов.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648