Симеонов събира пак във фронт патриотите срещу врага “улични диктатори”

България 01.05.2021 09:00 Снимка: ДНЕС+

Симеонов събира пак във фронт патриотите срещу врага “улични диктатори”

Сравнява приемането на Изборния кодекс с нахлуването на Османската империя преди 6 века

Всички партии от патриотичното пространство да се обединят за следващите избори срещу “уличните диктатори” още на 10 май на общ форум. За това призова в петък лидерът на НФСБ Валери Симеонов в позиция, разпратена до медиите.

НФСБ, “Атака” и ВМРО в коалицията на “Обединени патриоти” успяха да влязат като трета политическа сила в предишното Народно събрание. На тези избори партията на Симеонов игра с “Воля” на Веселин Марешки, а ВМРО - сами. Нито те, нито останалите патриотични партии успяха да преминат 4-процентовата бариера. А анализатори коментират, че ново обединение би вкарало патриотите в парламента при предсрочен вот.

Старата песен на нов глас - всички срещу Турция и гласовете за ДПС оттам, успяха да запеят в последните дни ВМРО, НФСБ и “Атака”. Поводът са промените в Изборния кодекс, с които се отменя таванът за разкриване на до 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Именно кампанията срещу Турция и мигрантите успя да ги вкара в миналия парламент. Сега Симеонов сочи като обединителна същата кауза.

“Преди шест века разединението предаде страната ни в ръцете на турците. Ще допуснем ли това да се случи и сега - през 2021 г.?”, пита той. С промени в изборните правила “Ердоган разполага с 400-хилядна армия от избиратели - българските изселници в Турция, с която да влияе на решенията” на парламента, пише Симеонов.

“Това е удар върху независимостта и суверенитета на България и в резултат на разединението на патриотичните сили след решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите на 4 април”, коментира още бившият им партньор.

Той и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов водеха разговори за общо явяване до последно. Три седмици преди изборите на 4 април обаче от “Пиротска” 5 му дадоха червена светлина и казаха, че ще се явят сами. Никой от двамата пък не поиска коалиция с бившия партньор Волен Сидеров. През 2019 г. НФСБ и ВМРО изгониха него и атакистите Павел Шопов и Десислав Чуколов, защото спъвали работата на парламентарната група. С тях напуснаха и останалите трима. Днес от старите партньори само Волен е в новия парламент... като репортер на партийната телевизия “Алфа”.

“Призоваваме ви да загърбим миналото и да поставим основите на националното обединение на патриотичните сили!”, настояват от НФСБ.

“На тези избори патриотите трябва да се явим обединени. Против опасните за демокрацията и българската държава действия на новите улични диктатори, против пошлостта и чалгизацията в политиката! Против бруталните опити за диктатура и подчиняване на правосъдната система! Трябва да сложим край на опасните за демокрацията и държавата действия на новите улични демократи, преди да бъдат нанесени непоправими щети!”, категоричен е Симеонов.

“Воля” готова за съюз с лидера на НФСБ, от ВМРО са скептични

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки е отворен за идеята да се направи общо патриотично обединение по идеята на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Бившите му партньори от ВМРО обаче са по-скоро скептични.

“Воля” подкрепя създаването на консервативно-патриотичен кръг”, написа още в четвъртък вечерта Марешки във фейсбук. Според него това е един от разумните пътища за излизане от тази патова ситуация в политиката. Той критикува и работата на 45-ия парламент, защото още от първите часове влезлите в него загърбили обещанията си и внесли “лобистки закони”.

“Видя се ясно, че “новото” е несполучлива маска на старо задкулисие”, казва Марешки.

От ВМРО отказаха коментар. Макар в последните дни от партията също да заговориха за патриотично обединение, пред “24 часа” партийци разказаха, че са по-скоро скептични за нов съюз със Симеонов. Вероятно партньори ще се търсят, но от други партии, казват те.

“24 часа” потърси за коментар и лидера на КОД Петър Москов, чиято партия също е в патриотично-консервативния спектър, но не успя да се свърже с него.

“Не съм запознат, не мога да коментирам”, лаконичен бе пък лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов на въпрос дали вече е поканен за разговори и ще търси ли обединение с другите формации за следващите избори./24 часа

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386