Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

България 18.04.2021 10:53 Снимка: ДНЕС+

Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има. Той трябва да е съставен от специалисти, да има поставени цели и начертани стъпки за постигането им. Това заяви проф. Радка Аргирова в студиото на БНТ, изразявайки недоумение от разпускането на НОЩ преди два дни. По думите й нито хората, нито тя са уверени, че навреме се прави затваряне и отваряне. Аргирова се е дистанцирала по време на предизборната кампания, включително и от участия по медиите, защото в това време всичко е отивало към политика, а тя не желае да се занимава с това, а с професията си.

Настоящата трета вълна изобщо не е отминала, а Радка Аргирова очаква нов пик по Великден, освен от нормалното развитие на вируса, но и допълнително от разхлабването на мерките от последните десетина дни. Освен това Аргирова предупреди, че в данните има и лъжливо отрицателен брой, тъй като българите са започнали да пътуват и се правят повече ПСР тестове.

В никакъв случай не пропускайте маските и дистанцията - дори и при ваксинирани не е доказано, че ваксината предпазва от заразяване, доказано е, че ваксината предпазва от тежко преболедуване.

Животът на вируса е да се изменя и е напълно нормално да се откриват нови варианти, но все още тези варианти са в рамките на един щам - това е добрата новина, обясни Радка Аргирова. Едва ли ще се наложи два пъти в годината да се сменят ваксини, макар и че това за съвременното ниво на биотехнологии не е проблем.

На въпрос за подозренията и негативизма спрямо "Астра Зенека" и векторните ваксини изобщо, Аргирова посочи, че всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Тя подчерта, че при 37 млн. поставени дози във Великобритания са докладвани 79 случая на сериозни странични реакции, от които 19 фатални. Това като процент е нищожно пренебрежимо, но здравните власти не може да не го съобщят.

Трябва да се намери баланс между полза и риск. Всички тези явления са докладвани само след първата игла, но не и след втората. Така или иначе има докладвани странични реакции, сред които сериозно алергични, и при ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

Радка Аргирова отказа да влиза в друг коментар за търговските и политически войни, но явно е убедена, че такива има.

Според Аргирова в никакъв случай не трябва да се поставя втора различна ваксина, тъй като това са различни ваксини, изработени на различен принцип.

Има случаи на заразяване и след втора доза ваксина, но засега поставянето на трета доза е само предположение. Дори и в екипа, с който работи Радка Аргирова, при 420 ваксинирани има три случая на признаци на зарязване след втора игла, но преболедуването е изключително по-леко.

Във всеки случай Радка Аргирова призова хората да се ваксинират, тъй като е ясно, че имунитетът след ваксиниране е по-добър отколкото след преболедуване.

Според Аргирова е важно да се действа бързо, а с настоящите темпове групов имунитет ще изградим чак октомври месец, което е късно./БНТ

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709