СЕМ допусна всички кандидати до изслушване за генерален директор на БНТ

България 23.06.2022 15:23 Снимка: ДНЕС+

СЕМ допусна всички кандидати до изслушване за генерален директор на БНТ

Всичките 8 кандидати за генерален директор на БНТ ще бъдат изслушани от Съвета за електронни медии в третия етап на конкурса. Това решение взеха членовете му днес.

Преди да гласуват, в СЕМ обсъдиха кандидатурата на Емил Кошлуков заради писмата от известни личности и бивши служители на БНТ, които призовават съвета настоящият шеф на телевизията да не бъде допуснат до конкурса. Според писмата той няма достатъчно обществен авторитет, каквото е едно от изискванията за участие в конкурса. По думите на Пролет Велкова от СЕМ обаче отстраняването на Кошлуков на този етап от конкурса може да доведе до обжалване, което да въвлече съвета в юридически процедури.

Затова и Симона Велева от СЕМ се ангажира по време на конкурса да зададе всички въпроси към Кошлуков, свързани с неговия авторитет и професионализъм. По думите ѝ точно този критерий за обществения авторитет е субективен. Същевременно Соня Момчилова, председател на СЕМ, обясни, че са пристигнали и писма в защита на Кошлуков.

Така концепциите си ще представят Сашо Диков, юристката Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, шеф на БНР Радио Кърджали, и преподавателката по журналистика Светлана Божилова. Точно в този ред, изготвен по реда на внасянето на документите им за конкурса, те ще бъдат изслушани в два поредни дни. Първите 4-има ще се явят на 27 юни, останалите - на 28 юни.

Изслушванията започват в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути. В първите 15 той ще представи себе си и концепцията си, след това ще има 25 минути за въпроси от страна на членовете, 20 минути - за отговори, като те могат да бъдат удължени с още 10 минути. Накрая по традиция ще бъдат оставени по 5 минути за въпроси от страна на служителите в БНТ и по още 10 минути за отговори.

СЕМ ще гласува за новия генерален директор на обществената телевизия на 29 юни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648