Сблъсъци в центъра на София: Протестът на недоволните фермери блокира жълтите павета

България 13.02.2024 13:26 Снимка: БГНЕС

Сблъсъци в центъра на София: Протестът на недоволните фермери блокира жълтите павета

26 организации поискаха оставката на земеделския министър, увеличение тавана на максималната допустима финансова помощ за стопанство и предоговаряне на Зелената сделка

Представители на 26 земеделски организации се събраха в центъра на София, като част от националния протест, за който предварително обявиха, че "няма да е мирен" и чието основно искане бе оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Исканията им включваха и увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка. Протестиращите дойдоха пред Министерския съвет без тежка техника, но се стигна за кратко до сблъсъци, след като опитаха да нахлуят в сградата.

Т. нар. Триъгълник на властта бе блокиран от полиция още около 9 часа сутринта в очакване на протестиращите. Сред тях пред Министерски съвет бяха Сдружение "Обединени земеделски производители", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Съюзът за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове и др.

Недоволните животновъди изсипаха прясно мляко пред сградата на бившия Партиен дом, след което се опитаха да нахлуят в Министерския съвет, но бяха спрени от полицията. Зад действията им стояло искане за спешна среща с премиера Николай Денков. 

"Предлагаме да спрат глупостите и да седнем на диалог с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на съществуване, не искаме само пари", заявиха недоволните.

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите все пак влязоха мирно в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството, след което излязоха и заявиха, че им е даден входящ номер и се очаква да получат отговор. "Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желание за разговори от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо", посочиха те.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26-те браншови организации в сектор "Земеделие".

Вчера част от протестиращите организации подписаха меморандум с правителството. Протестиращите днес обаче казаха, че и досега е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те останали без отговор от страна на институцията. 

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

"През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи "на пожар", в последния момент". Искаме само да има правила в земеделието", коментира пред NOVA председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров. 

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров, който е сред организаторите на протеста. Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори Животновъдство, Зеленчукопроизводство и Плодове. 

 

"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави председателят Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който също е сред организаторите на днешния протест.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите на Върбанов няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката.

Вчера премиерът Николай Денков призова недоволните фермери да прочетат подписаното вече споразумение, тъй като то покривало всички искания: "Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете, защото аз чувах различни изказвания, но повечето се отнасяха до въпроси, които вече са решени в споразумението". 

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Протести има и на още 21 места в страната, като техните основни точки са: 

 1. Главен път Елхово-Лесово
 2. Международен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа
 3. Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)
 4. Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)
 5. С. Долни Богров
 6. Пътят към ГКПП Илинден-Екзохи
 7. Пътят за ГКПП Калотина
 8. Пътят за ГКПП Кулата
 9. Пътя за ГКПП Гюешево
 10. Главен път Русе-Търново (при Поликраище)
 11. Пътят от Видин за Дунав мост 2
 12. Кръгово движение в Благоевград
 13. Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)
 14. Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)
 15. Изхода към магистрала Хемус след Златна Панега
 16. По пътя Плевен-София при Луковит
 17. По пътя Бяла - Русе при Горна Студена
 18. Главен път Видин-Арчар-Монтана
 19. Главен път Видин-Лом-Русе
 20. На пътя Самоков-Дупница
 21. Кюстендил - при изхода за София.

 

 
CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945