Създателят на PISA: Добрите учители трябва да са в трудните училища, за да променят системата

България 12.02.2024 08:26 Снимка: ДНЕС+

Създателят на PISA: Добрите учители трябва да са в трудните училища, за да променят системата

"Най-добрите учители трябва да отидат в най-трудните училища. В най-добрите училища не е толкова важно колко добри са учителите. Но в трудното училище те могат да променят много, могат да построят нещо качествено.

Днес това училище ще доведе до икономиката утре." Думите са на математика Андреас Шлайхер, създателя на PISA, който пристигна у нас по покана на Министерството на образованието. Ден преди официалните си срещи той беше гост на Светослав Иванов в "120 минути" по Би Ти Ви.

По думите на Андреас Шлайхер България винаги е имала прекрасни математици, това не се е променило. Но много ученици, които идват от бедни семейства, отидоха на другия полюс - не могат да научат основни понятия. Според Шлайхер твърде много са учениците, които изостават, а математиката е нещо, което всеки може да научи.

Той даде примери с Швейцария и с Макао като държави, в които резултатите по математика са много добри, независимо от благосъстоянието на хората. Така че всяко дете може да успее.

Ако има деца от по-бедни квартали, трябва да им бъдат осигурени по-добри възможности, смята Шлайхер. Според него тези деца имат един единствен шанс в живота - да намерят добър учител и добро училище. Богатите нямат чак такава нужда, защото имат финансови възможности, които да им помогнат в живота дори и ако много не са учили.

Ако питате всеки ден децата как беше в училище, ако им покажете, че е важно да успеят в училище, това е по-важно от доходите, смята Андреас Шлайхер. Той самият срещал затруднения с ученето на езиците, когато бил ученик.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233