Сашко умишлено е свалил часовника си, чрез който е можел да бъде открит

България 19.05.2024 13:25 Снимка: ДНЕС+

Сашко умишлено е свалил часовника си, чрез който е можел да бъде открит

Мъжът, който вчера откри момчето от Перник: Ако се бяхме забавили 5-10 минути, щяхме да го изпуснем

След като Сашко от Перник отново се изгуби за кратко вчера, мъжът, който го намери, разказа какво се е случило. Детето изчезна в събота край село Лозен, но бързо беше открито. "Полицай приятел от 8 РПУ знае, че познавам района, обади ми се и помоли за съдействие. Веднага тръгнах", разказва Дейвид Бегов пред Нова телевизия. "Беше горе на билото, много далеч от показанията на полицаите и родителите. От селото нагоре на 5-6 км, на билото, преди да прехвърли оттатък Балкана. Можеше да се разминем за секунди. Щеше да отиде към Пасарел", каза още Бегов.

По думите му, когато Сашко го видял, се стреснал. "Спрях джипа, започнах да му говоря. Доближих се до него и го хванах", разказва Бегов.

"Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре", разказа той.

Според него е голям късмет, че са се засекли. "Бяхме ли се забавили 5-10 минути, щяхме да го изпуснем", разказа Дейвид Бегов.

Сашко умишлено е свалил часовника си, чрез който е можел да бъде открит, както и връхната си дреха. Това каза в предаването "Тази неделя" Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО.

"При получаването на сигнала на телефон 112 в 17:45 часа нашият оперативен дежурен мобилизира три екипа, които пристигнаха на мястото за минути. Беше създадена организация от Осмо РУ на МВР под ръководството на офицер Николов", обясни Красимир Димитров.

Станало ясно, че служител на столичното общинско предприятие "Гори и земи" е видял Сашко в района на Лозенския манастир. Мъжът е подал сигнал на телефон 112 и е тръгнал по следите му. Така се е стигнало до бързото откриване на момчето.

"Тук е важно да се каже, че сега беше създадена перфектна организация, като беше уведомена веднага и Планинската спасителна служба", каза още Красимир Димитров. Той допълни, че добре познава бащата на момчето, защото е участвал в издирването на детето през 2022 г.

"Качихме бащата на Сашко - Александър Цветанов, в наш автомобил и заедно с още двама колеги тръгнахме към място, където детето се е изгубило. Той ни каза, че заедно са се разхождали, но когато са стигнали до колата си, Сашко тръгнал по права линия към гората. Всичко е станало за секунди", разказа още Красимир Димитров.

Детето е отрито на около 2 километра от мястото, където е бил паркиран автомобила на Александър Цветанов.

Припомняме, че Сашко от Перник се изгуби през 2022 г. за девет дни в гората и беше издирван от десетки полицаи и доброволци.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599