Със затопляне на времето намалява рискът от птичи грип

България 21.02.2006 15:57

Със затопляне на времето реално ще намалее рискът от разпространението на птичи грип, съобщи д-р Марин Маринов, началник отдел "Здравеопазване на животните" в РВМС - Варна. Благоприятна е и прогнозата, че започва обратната миграция на дивите прелетни водоплаващи птици, които постепенно напускат българските водоеми. Не може обаче да се твърди, че опасността напълно ще отмине, тъй като остават местни птици, които вероятно са имали контакти с тях, но във всички случаи рискът значително намалява, обясни още д-р Маринов.

Той коментира също, че вирусът на птичия грип е термолабилен и се унищожава при високи температури. При 50 градуса издържа три часа, при 70 градуса - за 30 минути, а при приготвяне на ястие, което става обикновено при повече от 100 градуса напълно се унищожава. Затова ветеринарите ни успокояват, че термично обработените птици и птичи продукти в домашни условия за храна са напълно безопасни за хората. Във вода съществува 4 дни, а дезинфекционните препарати като хлор и йод бързо го убиват. Затова едни от мерките около местата с обитаващи диви или домашни птици са ямите, пълни с хлорирана слама и спазването на висока лична хигиена.

Въпреки тревожните резултати от пробите на умрелите лебеди в близост до Варна, успокояващ е фактът, че няма огнища на заразени домашни птици и хора със симптоми за съмнение за птичи грип. Инфекциозната клиника към университетската болница е в пълна готовност, налице са достатъчно предпазни средства, облекла и медикаменти, твърдят експертите.

CHF CHF 1 2.07405
GBP GBP 1 2.25951
RON RON 10 3.86222
TRY TRY 100 4.13442
USD USD 1 1.68287