Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди години, смятахме го за инцидент

България 21.02.2024 10:31 Снимка: ДНЕС+

Съдия Пашкунова за Божанов: Не взехме мерки преди години, смятахме го за инцидент

Не сме инициирали по-мащабна дейност по изяснаване на фактите около Мартин Божанов преди четири години, защото смятахме, че става дума за инцидент. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Цветинка Пашкунова, член на съдийската колегия на ВСС.

"Когато за първи път чухме за Мартин Божанов през 2020 г., беше по повод на споделеното от съдия Цариградска за заплаха по отношение на нея по едно висящо дело. Делото не беше приключило и по нейно желание ние не разпространихме тази информация. Тъй като в противен случай това е основание за отвод и съответно по-късно бяха сезирани институциите - прокуратура, ГДБОП, изслушахме и колегата Цветко Лазаров. Ние изразихме институционална подкрепа на колегите, публично застанахме зад тях като институция Но тогава нямаше необходимост от проучване, от по-мащабна дейност по изясняване на фактите. Считахме, че става дума за инцидент. Често се случва по време на дела страна да изрази недоволство или да се държи по-агресивно в зала. Ставаше дума за заплаха. Реагирахме адекватно, нямаше такъв отзвук", посочи съдия Пашкунова.

"Ние за пръв път чухме за Мартин Божанов при изслушването на съдия Цариградска на 25 февруари 2020 г. На мен лично това име не ми беше известно и ние всъщност сега разбрахме за мащабите на това неправомерно влияние в системата. Затова беше и нашата институционална реакция, а именно - единодушно взетото решение да създадем такава временна комисия, която има за цел да установи достоверността на тези факти чрез проверка на изнесените данни в публичното пространство. Знаете, ежедневно се получава нова информация", допълни тя.

През следващите три месеца специална временна комисия на Съдийската колегия ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

"През последните дни и седмици беше оповестена публично една доста тревожна информация за наличие на мврежа за нерагламентирано влияние в съдебната система. Твърдяните обстоятелства безспорно нанесоха непоправими репутационни щети на системата и подронват авторитета на съдебната власт, доверието на гражданите в нея."

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027