С инвестиция от 760 млн. евро далекопроводите ще пренасят ток от повече перки и солари

България 08.10.2023 11:00 Снимка: ДНЕС+

С инвестиция от 760 млн. евро далекопроводите ще пренасят ток от повече перки и солари

Част от старата национална преносна мрежа на ток  на 220 киловолта ще мине на по-високо напрежение

Мащабен проект за 760 млн. евро, който ще се изпълнява до 2030 г., ще приспособи мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) така, че да приеме повече възобновяеми енергийни източници. Тази цел става ясна от обява за инвестиционно намерение, изпратено от ЕСО на екоминистерството - проектът подлежи на задължителна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Според обявата националната мрежа на България, изградена за двайсетина години между 1950 и 1970, е с напрежение 220 киловолта. Направеният по-късно национален “пръстен” от далекопроводи е с по-високо напрежение – 400 киловолта, което осигурява по-добри възможности за пренос на ток без загуби. Старата мрежа все още се използва, но

почти не е ремонтирана от изграждането си

и се налага постепенно да се преустрои да работи на по-високото напрежение. Причината - трябва да се осигури по-добра възможност за присъединяване на нови възобновяеми енергийни източници – вятърни и соларни централи.

Делът на тези мощности в брутното електроенергийно потребление на България трябва да достигне 27% през 2030 г. и това налага мрежата да увеличи капацитета за пренос и техническите си възможности.

Мрежата на 220 киловолта е около 2 хиляди километра. Решението на ЕСО, е вместо да търси нови трасета, което ще засегне околната среда и със сигурност ще погълне много пари за обезщетения, да се използват сега съществуващите далекопроводи и с изграждането на нови подстанции към тях напрежението почти да се удвои.

Реконструкцията предвижда ремонтът да засегне 965 километра електропроводи. Планирано е максимално придържане към сегашните трасета и към техния сервитут, но по времето, когато са изграждани, не е имало съвременно екозаконодателство. Сега работите ще засегнат 10 защитени зони по директивата за птиците и 34 защитени зони по Директивата за местообитанията.

Инвестиционното предложение засяга природен парк “Българка” и 6 защитени местности – “Кайлъка”, находището на блатно кокиче в село Осмар, “Лесопарка”, “Огняново - Синитевски рид”, “Дряновски манастир” и “Мадарски скални венци”. Заради това се налага висшият експертен съвет на екоминистерството да се произнесе по проекта и да го одобри, отхвърли

или да наложи да се прекрои

В него се включва и реконструкция на мрежата от 110 киловолта, която е към 900 км.

За да финансира проекта, ЕСО е кандидатствал пред Модернизационния фонд на ЕС и по плана RePowerEU, който ЕК създаде след енергийната криза и войната в Украйна. По него България може да получи 480 млн. евро и най-вероятно ще се търси съфинансиране от бюджета./24 часа

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини