Румен Радев иска международен център у нас да се бори с мигрантския натиск

България 15.03.2023 17:08 Снимка: ДНЕС+

Румен Радев иска международен център у нас да се бори с мигрантския натиск

Международен център да се бори с мигрантския натиск в Европа, предлага президентът Румен Радев. Идеята му е той да бъде изграден в България, а в него да се включат службите на държавите от Балканския маршрут за трафик на незаконни мигранти.

"България вече предлага на Европейския съюз тук да създадем център или т.нар taskforce с представители на специалните служби на всяка една страна, която в под влияние на Балканския маршрут, така че ние да обменяме своевременно информация, да правим съвместни акции. Не само ние тук да хващаме хората, които транзитират нелегални мигранти, но да удряме именно финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик", каза Радев на съвместен брифинг с румънския си колега Клаус Йоханис.

Той обясни, че това е бизнес с големи парични възможности и че ако всички държави не се координират, България трудно ще се справи сама, както и че големите организатори на трафика не е у нас, а на север и на запад от страната ни. Все пак увери, че България се справя добре с мигрантския натиск, както и че очаква по-голяма техническа подкрепа от ЕС, както и жива сила.

Двамата президенти заявиха, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенгенското пространство. Йоханис дори заяви, че страните ни отговарят "перфектно" на условията.

"Шенген е пространство на свободно предвижване. Шенгенското пространство се отнася до едно прави на европейския гражданин да се предвижва свободно в страните на Европейския съюз. Нелегалната миграция е нещо съвсем различно. Незаконната миграция говори за хора, които незаконно влизат в Европейския съюз и се опитват да преминат от територията на една държава в друга. Борбата срещу нея се прави със засилването на правото на някои лица, които не трябва да бъдат в съюза, да бъдат на територията му. Поради политически причини тези два въпроса се смесват от някои европейски политици. Това е грешка, но ние разбираме трудностите на някои европейски държави по отношение на незаконната миграция", посочи Йоханис и уточни, че той и Радев са готови да помогнат за справяне с проблема, но само ако на България и Румъния им се признае правото да са част от Шенген. Двата въпроса за бежанците и присъединяването ни се смесвали изкуствено, според Йоханис, а Радев посочи, че поставената бариера пред България и Румъния не трябва да се използва за решаване на вътрешнополитически въпроси в някои от страните в ЕС.

Двамата президенти се срещнаха в София, за да обсъдят както двустранните отношения, така и приемането ни в Шенген и ОИСР, справянето с бежанския поток, войната в Украйна. Те подписаха и декларация за стратегическо партньорство.

"За мен е удоволствие да приветствам президента на Република Румъния. Това е поредната ми среща с президента на Румъния, но тя е по-особена и по-важна, защото издига нашите отношения там, където им е мястото - на стратегическо равнище. Ние споделяме общ европейски път - заедно влязохме в НАТО и ЕС, заедно преследваме следващите ни цели - Шенген и ОИСР", каза президентът Румен Радев.

Той отбеляза и че икономическите връзки между двете страни се заздравяват, а Румъния вече е вторият по големина търговски партньор на България след Германия. Румъния пък е на първо място по обмен на туристи със съседни страни.

"Всички тези количествени и качествени натрупвания логично доведоха до подписването на тази декларация, която е заявка за по-високи амбиции в рамките на нашите двустранни отношения", каза президентът и допълни, че ключовите думи в днешните разговори са били отговорност и свързаност.

"Трябва да работим за това река Дунав да ни свързва, а не да ни разделя", каза българският президент и обясни, че усилено се работи за изграждането на трети мост между двете страни - от Русе до Гюргево, и даде заявка, че меморандум за това ще бъде подписан съвсем скоро.

Радев заговори и за енергийна свързаност на двете страни и посочи, че трябва да се изградят водноелектрически централи между тях.

Двамата са обсъдили и разширяването на Европейския съюз. Йоханис е изразил подкрепа за страните от Западните Балкани, както и на Молдова и Украйна. Той заяви и че страната му ще продължи да подкрепя Украйна, докато е нужно.

Двамата президенти осъдиха войната в Украйна и изразиха подкрепа за "борбата на Украйна за суверенитет и териториална цялост". Те призоваха и за прекратяване на кръвопролитията там.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147