Румънски икономист предлага: Създаване на мини Шенген между Румъния и България

България 05.06.2024 16:42 Снимка: ДНЕС+

Румънски икономист предлага: Създаване на мини Шенген между Румъния и България

Създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и България предлага румънски икономист.

Според Раду Некита това би намалило проверките наполовина и би премахнало митническите формалности и разходите за компаниите от двете страни на Дунав.

Пред румънския вестник “Адевърул” експертът, който е преподавател във Факултета по европейски науки в университета Бабеш-Боля и съавтор на изследването „Съживяване на единния пазар през следващите 30 години", търси причините за блокирането на Румъния за Шенген. 

“Австрийският избирател проявява невежество и ксенофобия, когато вярва на политиците, които му казват, че задържането на Румъния извън Шенген ще го „защити“ от емигрантите. Да кажеш „не“ на Румъния е най-евтиният и лесен начин да спечелиш малко гласове”, твърди Раду Некита, предава БТА. 

Той определя като несъстоятелни опасенията, че имигрантите идват през Румъния. „Има карта, официално направена от Фронтекс, от европейските власти, която показва, че миграционните потоци, миграционните пътища заобикалят Румъния.

По-голямата част от имигрантите идват през Испания, Италия и Гърция”, обяснява Раду Некита. Той уточнява, че тези, които влизат в Гърция, предпочитат да минат през две-три държави, които дори не са в Европейския съюз - минават през Северна Македония, през Черна гора, през Босна, след което влизат през Унгария или Хърватия.

Попитан доколко може да се аргументира евентуален отказ от Нидерландия с факта, че пристанището на Констанца може да се конкурира с пристанищата на „страната на лалетата“, Некита отговаря:

„Ако погледнем класацията на 100-те най-добри пристанища в света или 20-те най-добри европейски пристанища, ще видим, че Констанца наистина не изглежда така. Защо някой ще дойде с кораб, за да влезе в Констанца? Констанца няма отношение към трансатлантическата търговия. Констанца може да има значение за търговията, идваща от Китай и навлизаща в Средиземно море през Суецкия канал. Ако крайната дестинация на стоките е Испания, Португалия, Франция, Италия, цяла Западна Европа, има поне 30 пристанища в тези страни, по-удобни от Констанца.“

На финала експертът изразява мнение, че валиден претекст за отказ от пълно присъединяване към Шенген е корупцията на румънските митничари. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319