Росен Йорданов: Вероятно провокаторите са дошли в София като фенове и полицаи

България 26.11.2023 08:45 Снимка: ДНЕС+

Росен Йорданов: Вероятно провокаторите са дошли в София като фенове и полицаи

„Подозирам, че по-детайлно разследване ще установи връзка с конкретни хора - провокатори на протеста. Те не са от София, а са дошли тук като фенове и полицаи. Може да се установи доза умисъл.

СДВР добре си свършиха работата, но имаше и полицаи от Пловдив и други места. Група от пловдивски полицаи може да се е поувлякла да прилага прекомерна сила, както и група запалянковци“, каза за „Офанзива с Любо Огнянов“ криминалният психолог Росен Йорданов.  По думите му трябва да се види примера на Париж и как там се овладяват протести

„Нелепо е полиция да е срещу народа. Не живеем в комунизъм. В полицията има хепи соц и полицаи, които не знаят какво правят там. Но има и наслояване от предишни протести, когато полицията беше поставена в унизителна позиция. У МВР служителите остана отмъстителна омраза, вероятно някои полицаи са се поразпуснали. Това е недопустимо“, поясни експертът.

„В МВР нещата са зле - анахронична и непривлекателна институция. Във ведомството има груба политическа намеса. Няма да забравя как Рашков каза, че реформата в МВР е завършена. Средата в МВР е тъжна. 1/3 от административните и помощни структури могат да бъдат закрити“, коментира Йорданов.

„Уроците от протестите срещу правителството през 2020-а не са научени - нито от полицаите, нито от протестиращите. Сега полицаите, които добре си свършиха работата, действаха по-адекватно“, категоричен беше той.

Психологът е работил с главния секретар Живко Коцев във великотърновскатата дирекция на МВР.

„Тя беше на последно място по разкриваемост, когато я пое, а когато я сдаде - на първо място“, разкри той. 

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161