"Родолюбиво": „Възраждане“ и ПП против идеята на ГЕРБ 24 май да стане национален празник на България

България 25.05.2022 15:11 Снимка: ДНЕС+

"Родолюбиво": „Възраждане“ и ПП против идеята на ГЕРБ 24 май да стане национален празник на България

„Категорично сме против. Защото това е стара, претоплена идея, която периодично се появява в нашето обществено пространство. Не знам, честно казано, защо сега са решили, но нека да им направим един кратък исторически обзор. Без трети март – Деня на свободата, нямаше да има кой да празнува деня на буквите и на българската писменост и култура, нямаше да има кой да празнува 6 май, защото нямаше да има българска войска. Нямаше да има кой да празнува 22 септември, защото нямаше да има кой да обяви независимост и нямаше да има кой да празнува 6 септември, защото нямаше да има кой да прави Съединение, нямаше да има какво да съединява. 90% от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили Независимост. Така че, не виждам причината това нещо да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи. Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира в кулоарите на парламента предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да стане национален празник на България.

От „Продължаваме промяната“ също не са съгласни 24 май да стане национален празник.

„24 май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото. Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят промени. Те не ги направиха. Правят ги сега, за да предизвикат, така аз чета, отново разногласие. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи“, каза народният представител от „Продължаваме Промяната“ Благовест Белев.

„Има празници, които, ако щете и националният празник 3 март, поставя някакви разделителни линии. И още веднъж да кажа 24 май е един от малкото, по които имаме абсолютен консенсус в обществото, че това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, на българската азбука и е изключително неудачно, точно сега, в това време, да се поставят такива разделителни линии в обществото“, смята Белев.

Той е категоричен, че 24 май трябва да си остане официален празник, а 3 март национален.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648