Ричард Алибегов: Каквото се налага на бизнеса, трябва да се наложи първо на държавната администрация

България 16.10.2021 08:52 Снимка: ДНЕС+

Ричард Алибегов: Каквото се налага на бизнеса, трябва да се наложи първо на държавната администрация

Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция

Коментар на председателя на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов ексклузивно за Тribune.bg. Потърсихме го след предложените от главният държавен здравен инспектор два алтернативни вида мерки - единият от тях е да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се ползва документа.

„При нас в сравнение със западните държави нищо не е ок. Поставихме нашите условия - първо тези бързи тестове да бъдат закупени от държавата. Сега разбирам, че те ще бъдат закупени от държавата, но вземането на проба ще се заплаща, няма такава практика в Европа. И в България трябва да се плащат от държавата, след като ваксинацията е тотално провалена. Има доста неуредици в предложението на доц. Кунчев.

Ние настояваме, както писахме в становището си преди две седмици – да се приложат мерки и за държавната администрация.

Държавата като най-голям работодател трябва да мине през това, преди да налага рестрикции на бизнеса. Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция.

Каквото се налага на бизнеса, това трябва да се наложи на държавната администрация.

Държавата като най-голям работодател следва да даде пример и да покаже всъщност как се прави. Някак си не е приемливо да се започва от бизнеса“.

Мярката 60/ 40, която толкова обичат да споменават от служебния кабинет облагодетелства само и единствено държавните предприятия, а те имат над 40 % спад

„Ситуацията в нашите очи изглежда така- властите не се справят с ваксинацията и сега абдикират и оставят всичко да го свърши бизнесът.  В същия момент обаче проблемът е доста по-голям, тъй като това пак казвам са рестрикции, които основно са наложени отново към туристическия бизнес, който е доста пострадал през последните две години и без тези ограничения. И сега се получава така, че ние трябва да понесем още едни ограничения, а всъщност от страна на държавата няма абсолютно никаква помощ. По думите му каквито и рестрикции да се налагат оттук-нататък, те трябва да вървят ръка за ръка с икономически мерки.

„Ние сме обсъждали „Зеленият сертификат“ и сме наясно, че Европа работи така, но за да стане в България това, много други неща трябва да се променят. Това е борба, която държавата и бизнесът трябва да водят заедно, а се получава така – държавата вменява на бизнеса едни решения и оставя той сам да се оправя.

В момента и цените на тока са пагубни за бизнеса.

Без никаква помощ от държавата няма да издържим и ще има фалити. Отлагането на решения е опасно. Разбирам, че служебният кабинет не иска да прилага непопулярни мерки, но не може да се чака до редовен кабинет.

От бранша ще чакат решенията след извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология в понеделник, свикан от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе обективно решение.

„Не е въпросът държавата да наложи някакви правила на бизнеса и да абдикира. Трябва помощ, за да не остане всичко едни добри намерения“, заяви още председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448