Рибари, хотелиери, ресторантьори единодушни: Без перки в морето, иначе бизнесът загива

България 06.02.2024 13:25 Снимка: ДНЕС+

Рибари, хотелиери, ресторантьори единодушни: Без перки в морето, иначе бизнесът загива

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев ги успокоява: "Законът няма да се приеме без да вземем предвид гледните ви точки"

Те категорични - не искат промени, зовът да бъде оттеглен 

Еколози, хотелиери, рибари, ресторантьори всички единодушни - без перки в морето, иначе българският бизнес ще замре. 

Това становище изразиха те по време на кръглата маса в парламента на тема: "Енергията от възобновяеми източници в морските пространства" модерирана от депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

В дискусията се включиха представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на неправителствени организации.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше приет на първо четене преди около две седмици с гласовете на 112 депутата. Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН

Законът урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

"Още през 1998 година има поръчано проучване за перки, чиито изводи са първо, че се променя посоката на вятъра, климата, изменят се растенията, които растат и се появяват нови, изчезват насекоми, появяват се други и съм много изненадан, че в лицето на парламента виждаме хора, които трябва да вземат решения полезни за народа, а изобщо не са опират на науката", възмутен хотелиерът  Атанас Карагеоргиев.

По думите му вятърните перки няма как да бъдат инсталирани навътре, защото Черно море е дълбоко. 

"Обричате бранша на гибел. Затова ли ще строим перки? Само и само да сме в угода на чуждия бизнес, на чуждите инвеститори. Тук става въпрос за лобистки интереси", емоционален бе Карагеоргиев. 

"Как ви се вижда да стоиш на плажа и срещу теб да се върти перка. Ако колегите ви са си купили къщи в Гърция, някои българите не са", обърна се към модераторът и Борислав Гуцанов от БСП. 

По думите му няма по-скъпа инвестиция от тази, и се обрича туризма, обрича се и рибарството.

"Поставяте на изпитание екологията, нямате нито един разчет. Този закон трябва да се оттегли, не да се променя. Той е срамен и опасен", категоричен е Гуцанов. 

Ирина Матева от Българското дружество за защита на птиците потвърди, че перките ще бъдат пагубни за птиците, които прелитат над морето. Освен това тя каза, че се занимава с ВЕИ от 20 години. 

Опитът й е показал, че  изграждането на перки в морска среда е много скъпо инвестиция. 

"Има проучване по отношение на вятърната енергия в морска среда, правен от международен екип и при анализа се установява, че българското Черноморие не е подходящо за изграждане на офшорни вятърни генератори. Питам се въобще необходим ли е този закон?", емоционална бе Матева. 

В началото на дискусията нямаше никой от вносителите, което успя да предизвика гнева на всички участници. 

"Не съм от поканените, нямах намерение и да участвам, но няма и нито един от вносителите, както казахте и дойдох", каза председателят на енергийната комисия и един от вносителите на закона Делян Добрев, който се появи по-късно на дискусията.  

"Докато не обсъдим всички становища, мнения и позиции няма да се гласува този законопроект. Нека да се успокоим", призова Добрев. И предложи да се подготвят писмени становище, кое да се промени и кое да остане в закона. 

Рибарят Емил Милев разгневен обаче отвърна, че не иска да се променя нищо, настоява да се оттегли изобщо. 

"Искаме да бъде оттеглен този закон, нарушава се екологично равновесие в морето. Не ме интересува дали ще се виждат тези перки, интересува ме дали ще мога да продължа да работя", каза Милев. 

Единствено Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията защити законопроекта.

Той обясни, че ВЕИ-тата ще бъдат много навътре в морето и ще се инициират в 4 морски зони - близо до Шабла, близо Варна, близо до Обзор и близо до турската граница.

"България е единствената държава в ЕС, която не е предприела мерки за развитие на офшорна вятърна енергия в морето", уточни Владимиров.

"Всичко, което казвате го записвам, структурирам и ще го предам на колегите", успокои всички в залата модераторът на дискусията Александър Симидчиев.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027