Рекорд: Около 1000 червени се борят за 150 места в Националния съвет на БСП

България 25.09.2020 10:13 Снимка: ДНЕС+

Рекорд: Около 1000 червени се борят за 150 места в Националния съвет на БСП

Предстои финалната битка на Корнелия Нинова с вътрешната ѝ  опозиция - ако ги изхвърли и от пленума, гласът им ще се чува много по-слабо

Около 1000 са кандидатите да влязат в новия състав на Националния съвет на БСП. Той ще бъде избран на юбилейния 50-и конгрес на партията, който ще се събере през уикенда в НДК.

Тази бройка е рекордна, като борбата е за около 150 места. Досега обикновено кандидатите за членове на пленума варират около 800 - колкото са и делегатите на конгреса.

Номинациите за Национален съвет се правят от делегатските събрания по места с подкрепа на съответен брой членове. Възможно е обаче бройката дори да се увеличи, защото кандидатури се приемат и в деня на конгреса, стига да са събрали необходимата подкрепа от делегати. Така например в момента депутати, които нямат номинации от структурите, събират подписи от колеги, за да се включат в битката.

По устав в пленума има и квоти - по един представител от всеки избирателен район, не по-малко от 20% от състава се избира с отделна младежка листа, ръководството на парламентарната група също влиза по право, както и шефовете на Младежкото обединение, на това на жените социалистки и на Движението на ветераните.

Така общият състав на пленума достига близо 190 души.

Изборът на Националния съвет ще е основното събитие на конгреса. Причината е, че той ще сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната ѝ опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в новия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия ѝ мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет.

Той я бламира

в решението ѝ да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника ѝ Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана и в някои други важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца./24 часа

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653