Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

България 29.08.2022 10:14 Снимка: ДНЕС+

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Идеята остров Св.св. Кирил и Юлита да се превърне в център на изкуствата ще бъде реанимирана. Днес островът посети министърът на културата проф. Велислав Минеков, който обяви, че вече е разговарял с кмета на Созопол и с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

Има обещание за помощ и от ЮНЕСКО, като организацията е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране, поясни министърът на културата. Финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие.

Идеята е остров "Св. св. Кирик и Юлита" да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство. Проектът по обновяването на острова отлежава от повече от 11 години, пишат от МК, а News.bg намери следа за нея в архива си от преди 15 години. А и не един министър на културата до този момент е давал заявка за ремонт.

От Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище и е важно да започнат спешни действия.

Островът се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите там тънат в разруха.

По проекта вече са осъществени теренни проучвания, както е направено и обследване на сградите, но все още се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация на проекта. "Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е възможно без чужда помощ", посочи министърът на културата Велислав Минеков.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648