Райският газ да се ползва единствено за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост

България 18.05.2023 16:48 Снимка: ДНЕС+

Райският газ да се ползва единствено за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост

"Сега съществуващата нормативна уредба по отношението на разпространението на райския газ се забранява неговата продажба на закрити помещения на лица под 18 години. На много места, за съжаление, това не се прави. В момента е създадена група между Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и МВР, която да промени текстовете от наредбата, да направи още по-строги изискванията към употребата на райския газ. Той да се допуска единствено за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост", заяви в "Денят започва" по БНТ главният секретар на МВР – Петър Тодоров.

"Дотогава ние ще осъществяваме засилен контрол по заведенията и във всеки един случай на нерегламентирана продажба на райски газ, ще сезираме органите на РЗИ и ще се реагира", добави Тодоров.

Във връзка с абитуриентските балове МВР ще осигури засилено полицейско присъствие около местата, където празнуват младежите, както и засилване на проверките по заведенията.

През първите четири месеца (на 2023 г.) сме наложили над 960 000 лв. наказания под формата на фишове и глоби, заяви в "Денят започва" главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Много от мерките за пътна безопасност, споменати вчера от вътрешния министър Иван Демерджиев в парламента, са предложени още август миналата година, каза той. Посочи още, че миналата година са дадени правомощия на над 6500 патрулни полицаи, които да следят за спазване на правилата по пътищата. По думите му големият проблем е събираемостта и трудният начин на връчване на глоби.

"От фонда за пътна безопасност, където са генерирани над 100 млн. лв., сега са стартирани множество процедури, за купуване на стационарни и мобилни камери, на скоростомери, дрегери и т.н."

Той коментира, че камерите за наблюдение в общините биха могли да бъдат пригодени за засичане на скорост. Не смята, че намаляването на максималната скорост за движение по магистралите ще доведе до проблеми.

"Само в Полша и Германия ограничението е 140 км/ч, в другите държави от ЕС е 120-130, така че при спазване на правилата не считам, че ще доведе до сериозни задръствания."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648