Рашков разпореди цялостен анализ на Закона за движение по пътищата

България 03.12.2021 16:02 Снимка: ДНЕС+

Рашков разпореди цялостен анализ на Закона за движение по пътищата

Работна група, определена със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, започва работа по анализ на сега действащия Закон за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Целта е да се направи цялостен преглед на нормативната база. В условията на действащия ЗДвП не се постигат в цялост целите, заложени в Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България ‪2021-2030 г., е посочено в мотивите към заповедта.

За формиране на трайна тенденция на намаляване на броя на тежките пътнотранспортни произшествия и на пострадалите е необходимо да се продължат усилията за усъвършенстване на нормативната база, регламентираща правилата за движение по пътищата, задълженията и отговорностите на всички участници. Както и да се създадат ефективни механизми и ред за бързо връчване на фишове, електронни фишове и наказателни постановления, както и за ефективно и своевременно изпълнение на наложените наказания.

Специално внимание групата трябва да обърне и на отговорностите на всички институции по отношение на пътната безопасност и взаимодействието им. На базата на анализа ще бъдат изготвени конкретни предложения и препоръки, включително - за това дали е необходим изцяло нов закон.

Те ще бъдат подложени на широка дискусия с участието на експерти и всички структури, ангажирани с проблемите на пътната безопасност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648