Рашков: Г-жа Р.И. обикаляла училища и уговаряла директорите за кого да гласуват

България 13.08.2021 15:19 Снимка: ДНЕС+

Рашков: Г-жа Р.И. обикаляла училища и уговаряла директорите за кого да гласуват

В областната дирекция на МВР София е постъпил сигнал от директори на училища и детски градини от Софийска област, в който се съобщава за злоупотреба със служебно положение от г-жа Р.И., която работи в съответното регионално управление на образованието. Има данни, че същата госпожа е обикаляла училища и детски градини със служебен автомобил и е организирала срещи с директорите на училища и детски градини като ги уговаряла да гласуват за партия, която ще запазя в тайна за сега.

Това отговори служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос на Николина Ангелкова от ГЕРБ относно сигнали от учители и директори в София - област, че били привиквани в районни управления, като са разпитвани дали членуват в партия и дали са гласували на изборите на 11 юли за конкретна партия. За сигналите съобщиха от ГЕРБ още след последните избори.

"Извършена е проверка по сигнала. И във всяко едно от 12 управления не са привиквани за даване на обяснения, а са поканени по телефона да се явят в полицията, за да отговорят на конкретни въпроси", обясни Рашков и уточни, че няма задържани за 24 часа.

"Тези учители, които са били призовани там не са потвърдили сигнала. А защо? Защото се страхуват от уволнение. Тези материали са изпратени на прокуратурата и тя да се произнесе", каза още Рашков.

В едно от районните управления, тъй като натискът е бил огромен по време на предизборната кампания, една директорка на училище не се е поддала и е била уволнена. Става дума за учителка от Годеч, а името й е Ирина Николова. Все пак Рашков отказа да предостави този сигнал на депутатите.

"Нямало е какво да губи вече и затова е съобщила тази информация на областния управител. Сигналът е изпратен и на образователното министерство", каза Рашков и добави, че е разговарял и с областния управител.

"Заместник кмет е осъществил натиск от директорката върху училищния състав, за да гласуват за една партия. Няма да казвам коя. Има един много бързо осъден след последните избори за 6 месеца условно и глоба 5000 лв. в област Монтана. Не става дума за неизвестни. Става дума за политически деец, който е извършил натиск върху директор на училище", каза още вътрешният министър./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448