Рашидов: Кюфтета, кебапчета и маркови костюми-това е разбирането на финансовите министри за култура

България 09.12.2023 16:16 Снимка: ДНЕС+

Рашидов: Кюфтета, кебапчета и маркови костюми-това е разбирането на финансовите министри за култура

С Борисов не съм се виждал от 5 месеца, преди го обичах, но вече не, каза още той

С Доган бяхме в противоречие, сега той е един от най-мъдрите политици

Политиката е едно от най-големите ми разочарования

Докато министрите на финансите, които решават за бюджета, не започнат да спят в Народния театър, той няма да се увеличи. За тях кюфтета, кебапчета и маркови костюми - толкова им е разбирането за култура.

Така бившият министър на културата, ексшеф на парламента и именит скулптор Вежди Рашидов коментира бюджета за култура и скорошния протест на културните дейци и артисти срещу него.

Нещата в политиката винаги опират до едни пари. За културата винаги има пари, но от малките пера. А пари има, воля да дадат нямат, каза той пред Би Ти Ви.

Дават се пари за пенсии, за едни добавки, хората да са щастливи и доволни. В момента няма политика. Тъжно звучи, каза Рашидов. Това била и една от причините му да се оттегли от политиката.

ГЕРБ няма. Там има едни млади хора, няма ги тези, с които започнахме през 2009 г., каза още той.

На въпроса какво би казал на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов сега, отвърна: Нищо не бих му казал, той не е малко момче. Стига съм го съветвал, има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл.

Аз този човек съм го обичал, той не е лишен от качества, да имаше неадекватни действия между нас, но жив и здрав да е, допълни Рашидов. И посочи, че последно го е виждал преди 5 месеца.

А на въпроса защо говори, че го е "обичал" в минало време, каза: Защото вече не.

Политиката е едно от най-големите ми разочарования, категоричен бе творецът.

ДПС са постоянен факт в политиката. Сидеров управляваше преди със златното пръстче наляво, надясно. Такава е политиката. Никой не вярваше, че ще вземем място в Кърджали. Аз пробих малко бастиона на Доган. Не с ДПС, а с Доган бяхме в противоречие, но в цялата тази ситуация сега той е един от най-мъдрите играчи в политиката, настоя Рашидов.

Запитан приема ли Делян Пеевски като лидер на ДПС, отвърна: Що не, какъв е проблемът? Че е повече килограми. То и аз съм.

"Оставете "Магнитски", това са едни американски дъвки. Аз Пеевски съм го попържил много яко, за разлика от мълчаливите агнета, медиите гърмяха много. Тошо Тошев ни срещна с Пеевски. Срещнахме се и водихме разговор, зад тази осанка седи един умен прагматичен човек. Що да не става? Сульо и пульо стана депутат. Умен човек пари прави, а той поне си ги декларира", посочи Рашидов.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319