Радев за партия "3 март": Явно гражданите търсят алтернатива, а политическите лидери се притесняват

България 20.02.2024 14:45 Снимка: ДНЕС+

Радев за партия "3 март": Явно гражданите търсят алтернатива, а политическите лидери се притесняват

В армията ни има недостиг на ресурси, технологична изостаналост, липса на личен състав, каза президентът, който участва в гдишната конференция на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев.

 

Държавният глава участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г., съобщи БТА.

За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях, отбеляза държавният глава.

Вече две години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност, посочи Радев.

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия.

Снимка: БТА

Радев подчерта, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора с качества за тяхната високопрофесионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили.

"Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората - заплащане, жилищна политика, много по-добри условия на труд, условия за професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация. Очаквам реализацията и на малките, нискобюджетни проекти", коментира държавният глава.

Радев заяви, че решението кой да бъде външен министър трябва да бъде взето от управляващата коалиция.

"Тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество. Хората не виждат решаване на въпроси свързани с националния интерес. Има време до консултациите, ще действам изцяло в рамките на Конституцията.

Снимка: БТА

"Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с национални интереси и с очакванията им като граждани", заяви още президентът.

Той посочи, че ще действа изцяло в рамките на Конституцията, така че да предостави "максимално добри условия" на изпълнителната власт да вземе своите решения в този процес.

Радев бе помолен да коментира и твърденията, че ще прави политическа партия и тя ще се казва "Трети март".

"Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "Трети март". Питайте ги какво толкова ги притеснява. Явно погазването на всички предизборни обещания, явно нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото и затова самите граждани търсят алтернатива. Многократно заявих, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично", каза държавният глава.

Снимка: БТА

Относно казуса с Натариуса държавният глава коментира: "Всички сме наясно, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. Това е големият въпрос. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политическите зависимости. Неслучайно заявих, че това е тест, но и възможност и за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай". Според Радев е важно да се стигне до разкриването на политическите зависимости. "Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрият политическите зависимости, от това ще проличи доколко нашият парламент желае да бъде ангажиран с решението на този казус", допълни той. 

"Информация за министри от служебните правителства, които са били подложени на натиск, не е достигала до мен, както и от службите", отбеляза Румен Радев.

"Към момента нямам покана или насрочена среща с Мария Габриел, никой няма уверения, че ще остане министър", коментира след срещата министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Снимка: БТА

"Аз лично не се притеснявам, защото има време да се промени няколко пъти ситуацията", допълни Тагарев.

Какво още коментираха президентът, военният министър и началникът на отбраната, вижте тук: 

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027