Радев: За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, че сме надежден член на ЕС

България 20.09.2023 12:36 Снимка: ДНЕС+

Радев: За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, че сме надежден член на ЕС

Борбата с нелегалната миграция и трафика на хора не може да бъде успешна, ако не се работи за разкриването на техните ръководни центрове в Западна Европа и мрежите за финансиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава изрази признателността си за последователната подкрепа на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с когото разговаря в Ню Йорк, за присъединяването на България към Шенген. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев напомни, че заловените трафиканти на хора в България са граждани на почти всички държави-членки на ЕС и затова служебното правителство инициира с подкрепата на Европол създаването на център за противодействие на нелегалната миграция с фокус именно върху разследването на финансовите и организационни мрежи на нелегалния трафик в Европа. Президентът добави, че очаква отговор от българското правителството на какъв етап е създаването на този център.

Диалогът с Австрия да не се ограничава само на политическо ниво, а българските институции да продължат да работят с представителите на научните среди, обществени организации и медиите, така че австрийското общество да разбере, че България е надежден член на ЕС, полага всички усилия за охраната на своите граници и заслужава да бъде в Шенген, призова още президентът. Държавният глава посочи, че очаква активната политика на служебното правителство за присъединяването на страната ни към Шенген да бъде продължена от редовното правителство, така че „нашият глас да бъде чут много по-силно“.

В отговор на въпрос за обезвредения дрон в Тюленово и опасността за сигурността на страната ни, държавният глава посочи, че когато се говори за национална сигурност, българският гражданин трябва да усеща, че всеки вложен лев гарантира именно неговата сигурност. На първо място това означава инвестиции в модернизацията на Българската армия и в хората в нея, за които са необходими аварийни мерки за привличането на кандидати с качества, образование и способности, за тяхната подготовка и задържане. Също толкова важно е да се повишават способностите на Българската армия и нейната оперативна съвместимост с нашите съюзници. „Всичко това трябва да се постави на първо място, а не да гледаме на Българската армия като на донор и склад за снабдяване с оръжия и боеприпаси на други държави“, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава заяви, че Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи следва да предоставят повече информация, дали са спазени всички процедури при обезвреждането на дрона. Въпросът за модернизацията на Въоръжените сили обаче стои на дневен ред и наред с големите проекти за придобиване на изтребители, кораби и бронирани машини за пехотата, трябва да се реализират и по-малките като финансови измерения проекти, но с огромно значение за отбранителните способности на България – системи за наблюдение, комуникация и управление.

Запитан доколко съществен е въпросът дали дронът в Тюленово е руски или украински и има ли опити за извличане на политически дивиденти от това, държавният глава посочи, че въпросът е какво може да причини този дрон. „Но ако той е съответно руски, знаете какво може да следва от такива случаи. Имаше подобен случай в Полша, когато ракета падна и уби двама невинни граждани, тя се оказа украинска“, добави президентът.

„Неслучайно казах, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват. Черно море вече е военна зона и там се свалят дронове, плуват мини, спират се търговски кораби от военни кораби и се потопяват военни кораби. И ако не вземем мерки и не разберем, че час по-скоро трябва да сложим край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава заяви също така, че в своите изказвания след откриването на общия дебат в рамките на Общото събрание на ООН както генералният секретар Антонио Гутереш, така и президентите на САЩ, Турция, Бразилия и Португалия са изразили дълбока загриженост от ескалиращите кризи, но общото в отправените послания, е била думата реформа. Защото светът се е променил, но международните институции, от които зависи мирът и благото на човечеството, не са, по думите на Антонио Гутереш, и това изисква промени както в структурата и състава на Съвета за сигурност, така и в начина, по който той взима решенията си. Ролята на ООН за предотвратяване на конфликти и за тяхното разрешаване трябва да се засили и това зависи от всички нас, подчерта още президентът Румен Радев.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194