България 01.02.2023 14:00 Снимка: ДНЕС+

Радев: Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината

Започна строежа на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия. По план тя трябва да свързва градовете Нови Искър и Ниш.

"Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината". Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Двамата направиха първа копка на газова връзка със Сърбия.

Президентът Радев напомни, че България се доказа като надеждна транзитна страна и дори и в най-тежката ситуация, когато страната ни е останала без руски газ, е продължила безпроблемно да изнася синьо гориво за Сърбия. Страната ни е и третият най-голям нетен износител на електроенергия в Европа.

„Радвам се да приветствам президента и мой приятел Вучич, за да поставим началото на този проект - стъпка в задълбочаването на отношенията ни със Сърбия. Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на страните ни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност и подкрепа, иновативни технологии и нови подходи. Устойчивото сътрудничество на ЕК дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и споразумението с Турция за терминалите за втечнен газ са успехи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ. Това е пример за разширеното сътрудничество”, каза още българският държавен глава.

Радев разкри, че България е била инициатор за предложенията към ЕК за помощ на страните от Западните Балкани. „Вече има осигурена помощ в енергийния пакет за тези страни. Заедно ще успяваме да преговаряме на по-добра цена и условия. Газовите връзки в нашия регион ни отварят възможности и са израз на нарасналите възможности и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие - това означава сигурност, солидарност, диверсификация. Това е ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион”, каза още президентът.

На старта на строителните дейности на територията на България присъстват президентите на двете страни Румен Радев и Александър Вучич.

"България е на кръстопът - това включва и доставките на газ и това е стратегическо предимство. България приема своята отговорност да е гарант за сигурността в региона. Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки възможно най-ниски цени не само за България, но и за региона", посочи енергийният министър Росен Христов.

По-рано днес президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич дадоха старт на строежа на газовата връзка България - Сърбия.

В 11,30 часа днес  на площадката в полето при село Голяновци, Костинбродско, българският държавен глава посрещна сръбския си колега. Двамата влязоха в шатра за двустранна среща.

Газопроводът е от общ интерес за Европейския съюз и е финансиран от механизма за свързване на Европа, ОП "Иновации и конкурентоспособност", заем от 49 млн. евро от Инг Банк, гарантиран от държавата и собствени средства на "Булгартрансгаз". Газовата връзка ще бъде с дължина 170 километра от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км са на българска територия.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853