Радан Кънев не вижда коалиция, защото имало купуване на гласове

България 06.04.2023 08:40 Снимка: ДНЕС+

Радан Кънев не вижда коалиция, защото имало купуване на гласове

„Купуване на гласове в такива мащаби като на изборите на 2 април не е имало досега. И според мен именно заради това не е възможна коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ“. Това каза пред БТВ Радан Кънев от „Демократична България“.

„Ако един кандидат е купувал гласове със свои пари, той трябва, с извинение за грубия израз, да ги избие в рамките на мандата – трябва да осигури кражби, които да надвишат милионите, похарчени за купуване на гласове. Но това дори не е обичайният случай – обичайно зад кандидата, за когото се купуват гласове, стои олигархията, мафията, стои организираната престъпност. И тези хора си чакат рестото. Това се овъзмездява с корупция с беззаконие, с липса на преследване срещу организираната престъпност. Купуването на гласове означава толерантност към корупцията и организирана престъпност в рамките на националното управление. Хората, които гласуваха за хартиената бюлетина, това искаха и това получиха“, коментира евродепутатът.

На въпроса защо все още няма единна позиция на коалицията ПП-ДБ относно предложението на лидера на ГЕРБ за коалиция за съставяне на редовен кабинет Кънев отговори, че такава ще има до края на седмицата.

„Зная, че контактът е ежечасен между лидерите в обединението, ще има и достатъчно лидерски срещи. Да не забравяме, че предстои формиране на единна парламентарна група на обединението – ще има достатъчно ясна обща позиция“, допълни евродепутатът. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319