Психолог: Вече сме във фаза на отрицание за COVID-19

България 08.07.2020 13:09 Снимка: ДНЕС+

Психолог: Вече сме във фаза на отрицание за COVID-19

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване.

Така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.

По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.

Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

"Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация./БНР

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332