Проверки на качеството на горивата в бензиностанциите в София

България 14.10.2021 12:30 Снимка: ДНЕС+

Проверки на качеството на горивата в бензиностанциите в София

Открити са нарушения и са съставени актове, очаква се да бъде изготвен химически анализ на иззетите проби

Качеството на горивата, предлагани в бензиностанциите в София и областта са инспектирали в сряда представители на ГДНП, Агенция „Митници“, НАП и ДАМТН.

Проверени са произхода и качеството на течните горива, изправността на касовите апарати и измервателните уреди, тяхната свързаност в реално време към органите по приходите, спазване на разрешителните режими, касаещи продажбата на продукти от нефтен произход, както и осъществяваната търговска дейност на инспектираните обекти.

Издадени са конкретни предписания, свързани с дейността на обектите, съставени са актове за извършени административни нарушения - липса на пломби по измервателните уреди и съответни реквизити по техническите средства, функциониращи в търговските обекти.

Предстои да бъде изготвен химически анализ на иззетите проби от разпространяваното гориво, относно съответствие с изискванията за качество на течните горива. За отклонение от предвидените норми, наложената глоба може да достигне до 50 хиляди лева.

Целта на акцията е да се спре разпространяването на недоброкачествени петролни продукти в търговската мрежа, както и нарушенията на митническото и данъчно законодателство при продажбата на горива в бензиностанции.

Работата по случая продължава, планират се системни аналогични проверки./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448