Прокурори: Нужен е по-дълъг преходен период за завършване на делата в спецправосъдието

България 26.05.2022 13:37 Снимка: ДНЕС+

Прокурори: Нужен е по-дълъг преходен период за завършване на делата в спецправосъдието

Ръководителите на седемте прокуратури настояха за удължаване на срока за закриване на специализираното правосъдие.

Мотивите: сегашният срок - 27 юли, не е достатъчен за завършване и предаване на всички започнати дела. Те предложиха преходен педиод от 6 месеца за завършване и предаване на всички дела на спецправосъдието.

„От 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани всички дела, по които работим в момента, тъй като всички магистрати и съдебни служители ще бъдат преназначени. След изтичане на този тримесечен срок имаме 7 дни да предадем всички дела и преписки. На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито съдебни служители, които да извършат тази дейност”, каза  Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Той заяви, че се надяват на чуваемост: „Бързата кучка слепи ги ражда. Колкото и политическите партии да твърдят, че този закон е балансиран не се ли промени  - на 28-ми юли ще говорим за друго. Искаме да има дебат, но парламенът сякаш не му е удобно да слуша. Имаше респект от специализираните органи. За първи път през кариерата ми виждам такъв удар върху независмостта на съдебната сиситема”, добави той. 

„Ще настъпи хаос. За хората остана неясно, че делата няма да се изпращат по компетентност. Тези 3 месеца не са гратисен период. Неспазването на срокове автоматично влече нарушаване на права на българските граждани”, подчерта от своя страна Валентина Маджарова - административен ръководител на Специализираната прокуратура. Тя обясни, че от 26-ти април до 26-май в специализираната прокуратура има над 121 нови казуса. От 26 юни до 26 юли сигурно пак ще са толкова и няма как те да не се администрират.

„Необходимо е да се направи поправка на поправката", посочи още тя и допълни, че възникват много нови проблеми и празноти.

Спецмагистратите смятат, че техните аргументи не са били достатъчно ясно чути в рамките на правната комисия в парламента.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648