Проф. Румяна Коларова: Хубаво е, че Радев не даде време на партиите - принуди ги да си говорят

България 14.04.2023 09:20 Снимка: ДНЕС+

Проф. Румяна Коларова: Хубаво е, че Радев не даде време на партиите - принуди ги да си говорят

Срокът за 2 месеца ротация показва, че от ПП искат отложат следващите избори да бъдат заедно с местните

В момента партиите имат възможността да обмислят своите позиции преди сряда. От тази гледна точка, това е едно време и Хубаво е, че президента не им го даде, защото по този начин ги принуди да говорят един с друг. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в предаването "Още от деня" по БНТ във връзка с краткото заседание на втория ден от работата на парламента, в което не се избра председател на НС. 

Според нея идеята за ротация за председател на НС предполага някакво договаряне. И обръща внимание за времето между всяка ротация - 2 месеца.

"Срокът за 2 месеца ротация показва, че от ПП искат отложат следващите избори да бъдат заедно с местните. Вече две години продължава т.нар. партии на протеста влизат в НС с идеята, че ще има следващи избори. Влизат, за да подготвят ситуацията за следващи избори. Това се случи с ИТН, а сега и с ПП. Когато имаш такава стратегия, хората те наказват", каза още тя.

При толкова фрагментиран парламент, единственият изход е коалиция. Към момента това е невъзможно, предупреди тя. И допълни, че ПП-ДБ по никакъв начин не могат да приемат, че трябва да направят стъпка, която ще им носи негативи.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876