Проф. Пламен Павлов: Ботев е на цялата нация, а не на политиците

България 06.01.2022 13:41 Снимка: ДНЕС+

Проф. Пламен Павлов: Ботев е на цялата нация, а не на политиците

Представата за Христо Ботев в обществен план са клишета, останали от времето на социализма. Ботев трябва да бъде разглеждан по много по-освободен начин. Ботев е на цялата ни нация.

Това заяви пред БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Личността на Христо Ботев често се политизира и използва за пиар.

„Това е един човек, който загива за свободата на България на 28-годишна възраст. Той минава един стремителен път на развитие. Не искам да политизирам нещата, но няма как да не го направя. Навремето покойният Стефан Продев кръсти вестника на БСП „Дума“, за да се заиграва с Ботев. Когато Ботев издава тези 4 броя на „Дума“, той е бил много млад и възгледите му са били много радикални. Освен това вестникът е „Дума на българските емигранти“, а не на българските комунисти. През 1876 г., когато прави тази акция с кораба „Радецки“, ние виждаме един политик от европейски мащаб, модерно мислещ човек, който не е с утопично леви възгледи. Той е единственият български революционер, който мисли в планетарни мащаби. Ние трябва да разберем какво представлява Ботев“, категоричен е Пламен Павлов.

Рожденият му ден е на 25 декември, а не на 6 януари.

„Винаги съм бил привърженик да се отбелязва годишнината от рождението му на 25 декември по стар стил, защото той е роден на Коледа, затова се казва Христо“, каза историкът.

Неговите възгледи са еволюирали в различните етапи.

„Ботев е човек, който има много широки хоризонти, той опитва да просвещава включително и българската интелигенция, която тогава залита да чете любовни романи. Не бива да бъде показван едностранчиво, но така е показан дори от Захари Стоянов. Ботев еволюира. Един е на 20 години, а напълно друг, като председател на БРЦК и политическо лице. Става дума за един европейски и модерно мислещ човек“, заяви професорът.

Христо Ботев е неделима част от идентичността на българите в Македония.

„Като става дума за Македония, една от личностите, които трябва да честваме заедно е Христо Ботев. Всички водачи на ВМРО говорят, че са чели Ботев. Това го казват и Гоце Делчев, Даме Груев, дори Яне Сандански. Ботев е част от идентичността на българите от Македония. За тях той е знаково име, а днес някой се опитва да го изчегърта“, заяви Павлов.

Ботев не е убит от българи, както е модерно да се твърди.

„Политик не е мръсна дума, Ботев е политик, който се е подставил в служба на обществото. Не бива да се изпада в клишета, че Ботев и неговите хора са тръгнали на ритуално самоубийство. Те са тръгнали да освободят Враца. Кой го е убил е напълно безсмислен въпрос. Ботев е убит от черкезка засада, после по политически причини, за да бъде оклепан Стамболов е нападнат Никола Обретенов, който е бил от най-близките му хора“, обясни историкът.

Личността на Ботев му не трябва да се използва за политически цели.

„Трябва да престане да се политизира Ботев от днешните политици, той е на цялата нация“, коментира още проф. Павлов. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194