Проф. Петър-Емил Митев: Демокрацията е под въпрос

България 30.06.2011 13:18

Властта се стреми да избегне превръщането на изборите във вот на доверие, а те имат точно този смисъл – на вот на доверие към партията, която може или не може да води демократичния процес. Това заяви проф. д-р Петър-Емил Митев, социолог и политолог.

Според проф. Митев има ерозия на властта. Той подчерта, че не се говори достатъчно за отрицателния рейтинг на Бойко Борисов, защото медиите продължават да бъдат много удобни за управлението. Експертът отбеляза няколко сливания по отношение на властта. "На първо място имаме сливане на политическата и полицейската власт в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов", обясни той. Проф. Митев коментира и, че новият председател на Софийски градски съд е избран без да има необходимите качества. Политологът е на мнение, че демократичният процес е поставен под въпрос. Шансовете нещата да се обърнат в голяма степен се отнасят до общественото мнение и дали медиите ще подкрепят неговите изяви. Като такива той определя SMS-ите до членове на ВСС и инициативата "Ден без Бойко Борисов".

Друг решаващ фактор са оценките, които получаваме от Европа и същността на изборите, които ще имат необичайно значение. От тях ще зависи развитието на демократичния процес у нас. Митев разкритикува българския парламентаризъм. Той припомни, че при дебатите за вота на недоверие отсъстваха премиерът, Синята коалиция и "Атака", отсъстваше и самата аудитория. "Това говори за ерозията на парламентаризма - отричане на опонента чрез отричане на парламентаризма", смята той.

По думите му, най-голямата опозиционна политическа сила – БСП, има интерес да изтъкне значението на изборите като вот. Политологът е категоричен, че социалистите трябва да подкрепят кандидат с реални възможности за победа на президентските избори. В този смисъл не е правилна партийната гледна точка БСП да има задължително свой кандидат. От друга страна това би намалило шансовете на Меглена Кунева да постигне победа. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027