Проф. Овчаров се шегува: Може да пуснем македонските танкове на наша територия

България 19.01.2022 19:37 Снимка: ДНЕС+

Проф. Овчаров се шегува: Може да пуснем македонските танкове на наша територия

"Вече можем да бъдем спокойни, след като Скопие няма териториални претенции към България, вече всички македонски танкови дивизии на нашата граница ще бъдат пуснати и няма да има опасност за България".

Така шеговито историкът проф. Николай Овчаров коментира пред БНР резултатите от вчерашната среща на премиерите на България и Северна Македония.

Припомняме, през 1999 г. С решение на кабинета "Костов" България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици. Към тях трябваше да предоставим и по един пълен боекомплект за тези оръжия (по 42 снаряда за всеки танк и по 100 за всяка гаубица). Към бойната техника страната ни трябваше да осигури и резервни части, оборудване, инструменти за ремонт и поддръжка. По-късно Македония продаде част от танковете, подарени й от България.

"Не ми направи добро впечатление, че темата за историята беше изтласкана на заден план. Няма да се мине без темата за историята, това е категорично", каза проф. Овчаров. По думите на историка "не е възможно да се икономизират нещата, без да се решат историческите проблеми".

Според професора първо България е трябвало да бъде домакин на македонския премиер. РС Македония не може да има териториални претенции, но има претенции към българите в Пиринска Македония, каза професорът.

"Това е една пропаганда, на която съм бил свидетел по време на мои експедиции в територията на тогава Вардарска Македония", обясни проф. Овчаров.

Началото на диалог между двете страни проф. Овчаров определи като нещо добро, но беше категоричен, че не трябва да се правят компромиси по отношение на нашата история.

Българо-Северномакедонските отношения и визитата на премиера Кирил Петков в РСМ коментира и Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград.

"Проблемът не е толкова в София, колкото в Скопие. РСМ продължава да се държи като бивша югославска република и чака инструкции и опорни точки от Белград", каза Николов.

Според него не се вижда заявка от Скопие да се промени говорът на омразата спрямо България:

Николов не вижда готовност да се излезе от примката, която е сложена да обтяга отношенията между двете държави.

"Проблемът на РСМ не е София, а самият Европейски съюз, защото трябва да спазва европейските критерии. РСМ не може да влезе в ЕС с този език и говор на омразата, исторически фалшификации и т.н. Държавата е сериозно нещо и не може да се гради на фалшиви опорки", обясни председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград.

Диалогът е печелившата политика за България, смята Николов, но подчерта, че "шикалкавенето може да изиграе лоша шега".

"Всички отстъпки, които сега София направи, ще я застигнат скоро с нови претенции, които ще бъдат опасни за България и няма да допринесат с нищо за европеизацията на РСМ. ... Да се види как бяха решавани тези въпроси в други европейски държавни".

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648