Проф. М. Константинов: Никой не пожела да изтреби фантомите

България 28.04.2011 08:43

Това вече сме го правили и ще го правим на всеки 20 години, каза проф. Михаил Константинов за предстоящите в един ден президентски и местни избори пред БНР.

Той припомни, че това се е случвало 1991 г. и това ще се случва на всеки двайсет години, защото президентският мандат е 5 години, а на местната власт е 4 години. Това е по отношение на двойния избор, няма нищо страшно, убеден е дългогодишният експерт и бивш член на ЦИК проф. Константинов.

Аз не се безпокоя на ЦИК, там всички са специалисти. Едно от предизвикателствата пред тях е да имат организация на електронното гласуване, което ще има на тези избори, макар и експериментално. Има въпрос, който не могат да решат – фантомите в избирателните списъци. Никой не пожела да ги изтреби за тези години.

По Конституция на първия тур, за да спечели на изборите за президент е необходимо е получил повече от половината от гласовете и да са гласували повече от половината от избирателите. Какво става ако спечели с 2.5 милиона гласове, но ако са гласували по-малко от 3.5 милиона – отива на втори тур, а тогава може да гласуват по-малко и да спечели друг. Базата за президентските избори е фатална, не говоря за местните избори – там е друго. Депутатите можеха да решат този въпрос – той не е в полза на партия, а на България, категоричен е професорът.

Очаква се Конституционния съд да решат въпроса с уседналостта, сега сложиха 10 месеца, но съдът може да каже, че трябва да са шест месеца и отново ще се наложи преизчисляване, коментира Константинов спорния въпрос с уседналостта. Опасността при електронното гласуване е хакерска атака, но това е преодолимо. Опасността е подмененият вот при електронното, там не може да се осигури напълно свободният вот. Не е като да влезеш сам в тъмната стаичка. Главата на семейството може да каже за кого да гласувате, посочи Константинов. Той може да избере за кого да се ожените на някои места, камо ли за кого да гласувате, образно се изрази експертът.

Подготовката на изборните книжа изисква време, но за това има време. ЦИК се събира необичайно рано, което е хубаво – има 6 месеца до изборите и те ще се справят. ГРАО винаги се е справяло и сега ще се справи, никога не сме имали проблеми с тази организация, заключи проф. Константинов прогнозите си за предстоящата работа на ЦИК, която се събира днес за първи път. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233