Проф. Кюркчиев: Някои от аргументите срещу ваксините са налудничави

България 16.01.2022 18:47 Снимка: ДНЕС+

Проф. Кюркчиев: Някои от аргументите срещу ваксините са налудничави

Народът не желае да се ваксинира по много причини, част от от които са откровено налудничави. Това заяви проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски", пред националната телевизия.

Относно широко коментираната тема за Т-клетъчния имунитет и антителата, имунологът обясни:

"Това не са два имунитета, несвързани един с друг, това по-скоро е една армия, която ни защитава и има различни подразделения. Основни в нея са Т-клетките, антителата се секретират от друг вид - Б-клетки, и всички те са свързани помежду си." 

Ако преболедуваш повторно, най-вероятно ще е по-леко, уточни проф. Кюркчиев. Имунизирането с ваксина обаче е съществено, тъй като гарантира още повече антитела за организма.

По отношение на ефекта на ваксините срещу Омикрон, имунологът заяви, че той е свързан с индивидуалната имунореактивност на хората.

"Ваксините създават протеин, който се явява дразнител на имунната система и тя се подготвя за реална реакция при среща с коронавируса", обясни проф. Кюркчиев.

За имунитета при деца, той заяви, че след петата си година детето вече има имунитет като при възрастен човек. Няма разлика в имунния отговор, а в начина на зарязване.

Според лекаря пандемията може да приключи в края на пролетта или лятото./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648