Проф. Кантарджиев: Това е последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

България 27.07.2021 17:06 Снимка: ДНЕС+

Проф. Кантарджиев: Това е последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

Сега е моментът хората да се ваксинират, призова експертът

Това е последната спокойна седмица в разпространението на Covid у нас, прогнозира пред Радио Фокус консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

„Имаме фалшиво епидемично благополучие, трябва да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират“, посочи експертът. Той коментира, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

„От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение, и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта проф. Кантарджиев. Той уточни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта, като безвредността им е доказана.

Консултантът по ваксинационния процес към Столична община изтъкна, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Неговият съвет към хората, които са преболедували, е да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448