Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

България 20.01.2022 10:52 Снимка: ДНЕС+

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем с общата защита на хората. Те не могат да се използват масово и няма да бъдат без лекарско предписание, а по всяка вероятност и няма да ги има в аптеките, защото ще са доста скъпи. Това коментира проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) пред БНТ.

По думите му медикаментите се приемат в първите няколко дни и спират репликацията, т.е. размножаването на вируса в човешкия организъм. Няма да има сценарий, при който хората да отидат в аптеката и да поискат такова лекарство само защото нещо им драска в гърлото, отсече проф. Гетов.

За жени в детеродна възраст ще има ограничения при лекарствата за Covid-19, допълни специалистът.

Проф. Гетов обясни, че сертификатите след бустерна доза важат една година, но становището на Европейската агенция е, че честото прилагане на бустерни дози не е най-подходяща стратегия за справяне с пандемията. Бустерите от моновалентните ваксини, които са разрешени за употреба, не би трябвало да се препоръчват като стратегия, а трябва да се работи за така наречените бивалентни ваксини, добави той.

Проф. Гетов посочи, че все още сме далеч от 50-те процента на ваксинация. Няма друга ефективна стратегия за справяне с коронавируса, освен ваксинирането, каза той.

Според него се очаква през следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен, така че да се работи и да се даде зелена светлина на бивалентни, поливалентни и панвалентни ваксини.

Проф. Гетов уточни, че Омикрон протича по-леко и по-рядко се стига до болнично лечение, но трябва да продължим да спазваме мерките. Той се надява да бъдат създадени денонощни Covid зони и да се добавят още няколко показателя в плана на правителството за справяне с коронавируса./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648