Проф. Герджиков: Недопустимо е президентът да нарушава Конституцията

България 27.10.2021 13:12 Снимка: ДНЕС+

Проф. Герджиков: Недопустимо е президентът да нарушава Конституцията

Радев е бил наясно с двойното гражданство на Кирил Петков, смята кандидатът за президент

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков разкритикува действията на Румен Радев по казуса с Кирил Петков, и посочи, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство.

Проф. Герджиков коментира темата, след като днес Конституционният съд се произнесе по делото и обяви за противоконституционен указа на Румен Радев в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката. 

„Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната -  Конституцията на България?“, посочи проф. Анастас Герджиков.

Според кандидата за президент, след произнасянето на Конституционния съд,  Румен Радев дължи на обществото още един отговор за действията си – този защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър, въпреки двойното му гражданство./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448