Конституционният съд: Румен Радев е назначил Петков за министър в нарушение на Конституцията

България 27.10.2021 11:53 Снимка: ДНЕС+

Конституционният съд: Румен Радев е назначил Петков за министър в нарушение на Конституцията

Според тълкуването на Конституционния съд, няма проблем за подписаните документи и решения, които е взел в Министерството на икономиката 

Кирил Петков е бил и канадски гражданин, когато е назначен за служебен министър. Това става  ясно от решението на Конституционния съд, който се произнесе по казуса.

Съдът обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Според изтичници на "24 часа" в мотивите си съдиите посочват, че няма проблем с подписаните документи и решения, които Петков е взел като министър. 

Няма и проблем той да бъде и депутат, защото според доказателствата публикувани от съда преди две седмици, от 15 август той вече не е канадски гражданин. 

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати или министри.

Петков два пъти поиска да бъде изслушан или да представи писмено становище. Първия път КС му отказа с определение, в което посочи, че Петков не попада сред категорията хора, които могат да излагат виждането си пред институцията. Тази възможност се дава само на действащи депутати, конституционни съдии, и президент и вицепрезидент. 

Във вторник часове преди решението той внесе ново искане за изслушване.  /24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448