Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес, което подлага обществото на риск

България 27.02.2021 18:50 Снимка: ДНЕС+

Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес, което подлага обществото на риск

арантирана е втората доза за ваксинираните, смята специалистът

Ударните темпове на масова ваксинация доведоха до изчерпване на наличните количества на ваксините срещу COVID-19. Тази вечер пристигат над 50 000 дози, които ще бъдат разпределени по регионите. 

Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа, „Зелените коридори“ са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини, това каза пред NOVA NEWS проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Лекарят сподели, че е имало предпочитания от хората от „Зелените коридори“ за вида ваксина, но „ваксините са със сходна ефективност и може да се каже, че добрата ваксина е сложената ваксина“.

„Съхранението на част от ваксините е доста трудно, но вече целият процес е отработен“, добави още гостът.

„Опитахме да направим записвания на хората, които да се ваксинират, но много от тях не спазват часове или въобще не идват, затова се отказахме от този вариант“, обясни д-р Габровски.

За него антиваксърство е бизнес, което подлага обществото на риск.

„Втората доза може да се сложи няколко дни по-късно от предписаното и това няма да повлияе на ефективността й. При всички ваксини има оплаквания, които са свързани с реакция на организма към чуждото вещество, а не странична реакция към самия медикамент“, категоричен бе проф. Габровски./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77062
GBP GBP 1 2.25448
RON RON 10 3.97123
TRY TRY 10 2.01401
USD USD 1 1.63394