Проф. Антоанета Христова: Преговорите за правителство са повърхностни

България 28.11.2021 13:54 Снимка: ДНЕС+

Проф. Антоанета Христова: Преговорите за правителство са повърхностни

Това ще бъде принудителна коалиция в името на властта, смята политическият психолог

„Тук има ясен сценарий, ясен опит за послание. Говори се повърхностно, популистки, прескачат се механизмите и се разбира, че не политиките и тяхната допирателна ще бъдат причина за коалицията, а тя ще бъде принудителна коалиция, която трябва да прескочи всички бариери в името на властта“. Това каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По думите ѝ камерите на преговорите играят ролята на принуда за всички участници - ако намерят червена линия по политика, която може да бъде причина за проваляне на коалицията, да се съобразят с основния приоритет, който им е зададен от избирателите, и да имат някакво ограничение. Реалните преговори стават на второ и трето ниво, те не са пред камерата, смята Христова.

Журналистът Мира Баджева заяви, че преговорите са необходими дотолкова, доколкото прозрачността е отсъствала дълго време от българската политика.

„Сега се демонстрира добра воля, че всичко е на показ. Те са и полезни дотолкова, доколкото да се видят зоните, които представляват минни полета“, коментира тя.

По думите ѝ спойката между четирите партии е анти-ГЕРБ говоренето, което е равностойно на борбата срещу корупцията и лошите практики в управлението. Според политологът Христо Панчугов големият въпрос е как ще бъдат отсети приоритетите и дневният ред на бъдещото правителство и кой ще поеме лидерството в тази ситуация. Някои от предложенията, които се чуват на преговорите, са откровено безумни, други са футуристични, а трети са свързани с реални проблеми.

Според политолога, ако разделението между анти-ГЕРБ и промяната на статуквото не се преодолее, ще видим процеси на радикализация и разпад на политическата система, който може да има много по-сериозни последици./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448