Проектант, строител и надзорник ще носят солидарна отговорност при некачествен строеж

България 25.09.2020 13:22 Снимка: ДНЕС+

Проектант, строител и надзорник ще носят солидарна отговорност при некачествен строеж

Предвиждаме солидарна отговорност, за да няма прехвърляне на топката между проектанти, строители и надзорници. Това означава, че всеки един от тях ще отговаря изцяло при вреда. Това стана ясно при представените днес предложения за промени в Закона за устройство на територията, които бяха направени от кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. Те целят да се засили контрола и отговорността на всички участници в строителния процес.

„Не предлагаме просто идея, а конкретни текстове и промени в Закона за устройство на територията. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция.

По думите й всички тези промени засягат изпълнението на публични обекти, на обекти, които имат за възложители общини, държава, т.е. които харчат публични средства – парите на хората.

„Зная, че ще има съпротива, очаквам такава съпротива, но смятам, че ще получим подкрепата на хората“, подчерта Йорданка Фандъкова.

„Готови сме с предложения за промени в Закона за устройство на територията в две наредби, които да позволят да се засили контролът при строителството, контролът на всички участници в строителния процес – както на изпълнителите, така също и на проектантите и надзорниците - всички, които имат отговорност за този контрол“, каза още тя.

Фандъкова подчерта, че предложенията имат за цел както повишаване на качеството на строителството, така и по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение.

„За да получим един качествен продукт, ние трябва да сме убедени, че хората, участващи в целия процес – от белия лист, през полагането на плочката и поемането на крайната гаранция, са включени в този процес не просто формално, а участват със своята солидарна отговорност“, допълни главният архитект Здравко Здравков.

Отговорността за явни дефекти ще се носи от надзорника.

„Ще искаме отделни застраховки от строител към всеки един обект. Застраховката ще трябва да покрива не само времето за строеж, а и целия гаранционен срок“, съобщиха на пресконференцията.

Стана ясно, че се предлагат и изменения в наредбата, която установява въвеждането на експлоатация на строежите.

За срока, в който се отстранява дефект по въведен в експлоатация обект, ще спират да текат гаранционните срокове.

По думите на кмета на София целта е хората да бъдат спокойни, когато плащат данъците си, че парите ще бъдат разпределени и похарчени внимателно. Тя изтъкна, че единствената цел е да се защитят публичния ресурс и публичния интерес

 „Правим огромни инвестиции в огромни обекти. В края на краищата ми се налага да отговарям за това, че някой на място не е догледал, не си свършил работата. За това потърсихме всички възможности, които да гарантират, че ако има такъв някой, той наистина ще носи сериозна отговорност, така че той да заложи застраховка, да плати, да гарантира и когато изтече гаранционният срок, тогава вече да си отдъхне и да поеме към следващ обект, да заложи не само средства, но и собствения си имидж“, заяви още кметът на София./tribune.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021