Пробив в Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българското царство

България 15.08.2022 17:51 Снимка: ДНЕС+

Пробив в Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българското царство

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония, се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия, предава БНТ. Съвместната историческа комисия изпраща и официални препоръки до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на тази личност от общата ни история.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това сащо дава основание на двете ни страни да почитат деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски разбирането на историците е, че след Великоморавската мисия той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа. През 893 г. по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че  след Великоморавската мисия "Свети Наум Охридски също пристига в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. той е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

Препоръките се отнасят до подобряване на учебниците по история за 6-и клас в Република Северна Македония и 5-и клас в България.  Те трябва да бъдат приети от правителствата и след това да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията с помощта на съответните институции.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648