България 20.05.2023 10:08 Снимка: ДНЕС+

Председателят и секретарят на клуба "Иван Михайлов" в Битоля получиха българско гражданство

Президентът Румен Радев връчи български документи за самоличност на председателя и секретаря на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, РСМ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на българския произход на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов.

Българската държава стои зад своите граждани и ще защитава техния живот, достойнство и права с всички свои институции. Това заяви държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала.

"Това е дълг на всяка цивилизована държава, дълг е и на Република Северна Македония, която твърди, че членството й в Европейския съюз е реална цел", допълни Радев.

По думите му родолюбивата дейност и смелост на двамата наши сънародници напомнили на цяла България, че хилядолетната българска култура и историческото ни наследство в Македония са незаличими.

Президентът Радев изрази увереност, че като български и европейски граждани Любчо Георгиевски и Благой Шаторов ще продължават да отстояват каузата за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна Обединена Европа.

"Не само България, целият ни регион ще спечели, ако процесите на демократизация в нашата съседка станат необратими и ако никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого, само защото е българин", изтъкна Радев.

Той припомни за пореден път, че вписването на българите в Конституцията на РСМ наравно с другите народи е необходимо изискване на ЕС и задължително условие за начало на преговорите за членство. Президентът изказа благодарност към европейските институции и лидери, че са разбрали и приели неотклонно отстояваната от него позиция през изминалите две години.

Припомняме, на 23 март македонските власти заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър заради името, което носи. Причината - използването на името на личността Иван Михайлов за наименование на сдружение било "провокация за националното чувство на македонския народ". Комисията за употреба на имената на личности в РСМ посочи, че става въпрос за личност, "която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество".

Също така прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на клуба Любчо Георгиевски, заради предизвикване на омраза, раздор и нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за продължаващо престъпление - разпространение на расистки и ксенофобски материали.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632