Празник "Сезонът на туршиите" се провежда в Етъра

България 01.10.2022 20:05 Снимка: ДНЕС+

Празник "Сезонът на туршиите" се провежда в Етъра

Приготвяне на есенни туршии показаха днес в етнографския музей на открито “Етър”. Двудневният празник "Сезонът на туршиите" събира габровци и гости в етнографския комплекс, които искат да се запознаят със стари традиционни рецепти за зимнина.

В автентичната възрожденска атмосфера, под сянката на орехите, са оформени няколко къта, в които посетителите могат да видят няколко рецепти за туршии от Габровския район. Цветни зеленчуци и посуда заработиха ведно с демонстраторите, които обясняваха старите методи за правене на зимнина.

Поканени от музея да покажат парена туршия с гореща смес бяха членове на Народното читалище “Отец Паисий” от севлиевското село Богатово, а майстори от габровското село Поповци показаха как се приготвя зимнина със студен разтвор.

В отделен кът ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас на професионалната гимназия по туризъм “Пенчо Семов” в Габрово правиха туршии, като осъвремениха традиционните продукти с броколи, грозде и тиквички.

Анна Александрова от етнографския музей "Етър" разказа, че през годините специалисти са проучвали рецептите за приготвяне на туршии от региона, като днес и утре посетителите ще могат да ги видят.

"Сезонът на туршиите" продължава и утре, когато пред часовниковата кула в музея Йонка Николова ще покаже приготвянето на друг вид есенни туршии. Всеки ще има възможност да почерпи опит и знания, за да направи в домашни условия вкусната кисела салата за зимните месеци.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648