
България 25.06.2022 15:33 Снимка: ДНЕС+
Празник на черешата в Кюстендил, изкупуването е проблем
Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения.
Изложбени маси на читалищата от селата, които са 30-на, са аранжирани с много вкус и фантазия. На щандовете присъстват и своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „вешала“.
„Всяко година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят, каза Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.
Освен тематичната подредба в кръг, читалището предлага още сладка и черешова ракия. А срещу щанда, паното изобразява Жиленци слънцето, което всеки божи ден ги огрява и топли.
„Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от народно читалище „Съгласие“ в Жабокрът.
Според нея тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно, за това вината не е в трудовия човек, но почти както винаги реализацията на произведената с много труд продукцията е под въпрос.
„Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, откровена бе Стоименова.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Неделя-последният ден от Празника на черешата е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.
Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 21:55 Хороскоп за вторник, 16 септември 2025 г.
- 19:33 Проруският опозиционен блок излезе начело преди изборите в Молдова на 28 септември
- 19:25 Българите обръщат поглед към Азия: Ръст в търсенето на екзотични валути
- 19:17 Съдът в Анкара отложи делото за отстраняването от длъжност на лидера на опозицията
- 19:10 Пребитият шеф на полицията, Русе е в съзнание, без опасност за живота, но остава под наблюдение
- 19:03 О.з. полк. Стоянов: Пилотите ни нямат подготовка за полети на пределно малка височина
- 18:56 Кеворк Кеворкян: Оскъдица
- 18:48 МВнР привика Митрофанова заради руските дронове над Полша. Н.Пр.: Това е провокация!