България 25.06.2022 15:33 Снимка: ДНЕС+
Празник на черешата в Кюстендил, изкупуването е проблем
Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения.
Изложбени маси на читалищата от селата, които са 30-на, са аранжирани с много вкус и фантазия. На щандовете присъстват и своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „вешала“.
„Всяко година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят, каза Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.
Освен тематичната подредба в кръг, читалището предлага още сладка и черешова ракия. А срещу щанда, паното изобразява Жиленци слънцето, което всеки божи ден ги огрява и топли.
„Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от народно читалище „Съгласие“ в Жабокрът.
Според нея тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно, за това вината не е в трудовия човек, но почти както винаги реализацията на произведената с много труд продукцията е под въпрос.
„Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, откровена бе Стоименова.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Неделя-последният ден от Празника на черешата е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.
Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
- 17:57 „Европа може да умре“: Макрон със знакова реч и призив за укрепване на отбраната