Правосъдният министър Атанас Славов: Ще отменим запрещението

България 20.09.2023 18:45 Снимка: ДНЕС+

Правосъдният министър Атанас Славов: Ще отменим запрещението

Ще започнем работа в тази посока – отмяна на запрещението. Това е мой личен приоритет и се надявам да стане приоритет на министерството.

Ще имам готовност да стартираме работна група, която да започне от законопроекта, да видим дали е актуален, към края на годината или началото на следващата, да го представим. Това обясни министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов по време на кръгла маса в парламента на тема "Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично здравни проблеми".

Според Закона за лицата и семейството и в Гражданския процесуален кодекс целта на поставянето под запрещение на едно лице, което основно поради свое заболяване водещо се според в закона до „слабоумие или душевна болест“ не може да полага съответните грижи за своите работи, което налага съдът да прогласи поставянето му под запрещение, което да бъде първата стъпка към учредяването на настойничество.

Така се отнема дееспособността на лицето и то не може самостоятелно да формира воля, като по този начин за интересите му се грижи друго лице, негов близък.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648