Постоянен адрес в София вече с най-голяма тежест за прием в детска градина и ясла

България 21.01.2021 14:00 Снимка: ДНЕС+

Постоянен адрес в София вече с най-голяма тежест за прием в детска градина и ясла

Критерият уседналост вече ще е водещ за прием в ясла и детска градина в София.  Четири, а не три точки вече ще се дават на дете, което живее повече от 3 години на постоянен адрес при кандидатстване.  Три вместо две точки пък ще се дават за непроменян повече от 3 години настоящ адрес, заяви зам.-кметът на столицата по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

„Важно е да подчертая, че промени в рамките на София, тоест преместване от един квартал в друг, няма да се счита за промяна. Остават 2 т. при кандидатстване в градина, която се намира в същия район, в който е и адресната регистрация. Тоест принципът, който важи при приема в 1 клас - децата да учат във възможно най-близкото до дома им училище, остава и за приема в детска градина", обясни доц. Чобанов.

„Новите правила за прием ще важат за първото класиране, което ще се проведе на 14 май. При него тежестта на адресната регистрация се увеличава като критерий за прием на децата. Това е една промяна, която се обвързва и с усилията на държавата да обхване колкото се може повече деца в предучилищното образование. Знаете, че вече има задължителен обхват на 4-годишните“, допълни Чобанов. 

По думите му в края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май.

Доц. Чобанов напомни, че се работи и по пускането на електронна система за прием в 1 клас.

Между 2000 и 3000 деца ще могат да кандидатстват за компенсация, че не са приети в детски градини в София. Работим за това кандидатстването също да става електронно, уточни заместник-кметът. Над 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в изграждане на нови детски градини и ясли и ремонти, напомни  Чобанов. 13 детски градини се строят в момента, допълни той./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269