Посолството на САЩ у нас ни напомни, че ни дават още пари за въоръжение

България 07.10.2022 11:40 Снимка: ДНЕС+

Посолството на САЩ у нас ни напомни, че ни дават още пари за въоръжение

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България. Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

Това съобщават тази сутрин от посолството на САЩ в България в прессъобщение до медиите.

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

За допълнителното финансиране се отчита приноса на страната като домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. Отчита се и предоставената "ценна хуманитарна помощ" за Украйна и предоставеното убежище на десетки хиляди украински бежанци.

От посолството цитират думите на посланика на САЩ в България Херо Мустафа: "Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност.".

Изявлението на посолството у нас идва часове след като излезе новината, че служебното правителство в последните си дни от мандата е поискало оферта за закупуване на изтребители "Грипен"

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648